Pages

1 Eylül 2014 Pazartesi

İnceleme: Mushkin Ventura Ultra 240GB USB 3.0 flaş bellek

Günümüzde neredeyse herkesin zaman zaman bir USB belleğe işi düşüyor. Dolayısıyla da, pek çok kişinin çantasında ya da cebinde bulunması muhtemel eşyalardan biri de, makul kapasitede bir flaş bellek olmakta. Fakat, kullanıcıların büyük bir bölümünün ufak tefek dökümanlar haricinde aktarılacak verisi bulunmadığından dolayı, veri aktarım hızını çok fazla önemsemediklerini de görmekteyiz.


Eğer sizler de, bizim gibi büyük video dosyaları ve ses kayıtlarıyla sıklıkla karşılaşıyorsanız, taşınabilir disklerin ve flaş belleklerin hızlarının ne denli önemli olduğunun bilincindesinizdir. Bugün sizlerle birlikte inceleyeceğimiz Mushkin flaş bellek de, piyasada bulunabilecek en yüksek aktarım hızına sahip cihazlardan biri.
Gelin Mushkin Ventura Ultra USB 3.0 flaş belleğin 240GB’lık versiyonunu tasarım özelliklerinden başlayarak inceleyelim.

 Tasarım

Mushkin’in veri aktarım oranlarında iddialı USB belleği, tasarımıyla oldukça kışkırtıcı bir yapı sergiliyor. Cihazın çıtkırıldım bir flaş bellek olmadığı, daha ilk bakışta kendisini belli ediyor.




Belleğin tek parçalı gövdesi, Mushkin’in belirttiğine göre uçak parçalarında kullanılan kalitede alüminyumdan üretilme. Bu malzeme, cihazın yüzey alanını artıran tırtıklı gövde yapısıyla da birleşince, oldukça yüksek sıcaklıklara çıkabilen Mushkin Ventura Ultra’nın hızla soğumasına katkıda bulunuyor.




Cihazın üst yüzünde bulunan bir adet LED, veri aktarım durumunu kullanıcıya duyuruyor. Yine bu kısımda, üreticinin logosunu taşıyan etiketi de görüyoruz.

Donanım ve Performans

Mushkin Ventura Ultra’nın gövdesi son derece dayanıklı görünüyor. Fakat, üreticinin bu tank gibi gövdeyi eşdeğer performansta bir sistemle donattığını da belirtmeden geçemiyoruz.
Flaş belleğin rakiplerinden sıyrılmasını sağlayan iki temel yönü mevcut. Bunlardan ilki, SandForce flaş depolama işlemcisiyken, ikincisi de yüksek kaliteli MLC NAND belleği olmakta. Dolayısıyla, bu iki bileşeni bir arada sunmayı başaran Mushkin’i takdir etmeden geçemiyoruz.




Mushkin Ventura Ultra’nın MLC NAND devresi, 240GB kapasiteye sahip. Fakat bu miktarın yalnızca 223GB’lik bölümü serbest depolama alanı olarak kullanılabiliyor.
Ventura Ultra flaş bellek, dünyanın en hızlı taşınabilir depolama sistemlerinden biri olmayı başarıyor. Cihaz, gerçekleştirdiğimiz veri aktarım testlerinde, neredeyse eşdeğer hızda yazma ve okuma işlemi gerçekleştirmeyi başarıyor.




Referans aldığımız sistemde elde ettiğimiz ortalama aktarım hızları, ISO aktarırken 160,9 MB/s, büyük boyuttaki video dosyalarında 149,25 MB/s, ve çok miktarda JPEG dosyası içeren klasörümzde ise 156,53 MB/s seviyesinde seyretti.





0 yorum:

Yorum Gönder